En undersøgelse offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition afslører, at personer i de tidlige stadier af åreforkalkning udviser lave niveauer af Omega-3-indekset. Åreforkalkning, karakteriseret ved ophobning af calcium på væggene i arterierne, fører til indsnævring af blodkar og kan kulminere i fuldblods hjertesygdom. Det betragtes også som en vigtig indikator for hjertesundhed.
Tidligere forskning har vist den forebyggende rolle af omega-3 EPA og DHA i vaskulær forkalkning på celleniveau i dyremodeller. Forskerne i den aktuelle undersøgelse havde til formål at afdække de patofysiologiske mekanismer af omega-3 vedrørende hjertesundhed og deres specifikke rolle i vaskulær forkalkning.
Koronararterieforkalkning (CAC), calciumaflejringen på arterievæggene, vurderes normalt ved hjælp af ikke-invasive metoder som computertomografi (CT) og kvantificeres ved hjælp af Agatston Score (AS), en pålidelig forudsigelse af risikoen for uønskede hændelser. Udover disse målinger evaluerede undersøgelsen også Omega-3-indekset for hver deltager.
Blandt 71 patienter var 51 under og 20 over 75. percentilen af AS. Der blev ikke observeret forskelle i alder, køn, kardiovaskulære risikofaktorer og relevant medicin. Omega-3-indekset viste imidlertid en signifikant omvendt sammenhæng med den tidlige indtræden af CAC, uafhængigt af alder, køn, statinbrug og kreatininniveauer.
Forskere fandt ud af, at lavere niveauer af EPA og DHA (Omega-3-indeks) var forbundet med den tidlige indtræden af koronar åreforkalkning. De foreslog, at disse resultater skal valideres i større kohorter for yderligere at belyse de kardiovaskulære fordele ved omega-3 fedtsyrer.
"Vores resultater kaster lys over patofysiologien og forklarer potentielt de gavnlige virkninger af omega-3 fedtsyrer," sagde de.
Yderligere undersøgelser af Omega-3 og vaskulær forkalkning
Udover fokus på kranspulsåreforkalkning, har forskning også undersøgt sammenhængen mellem omega-3 og aortaforkalkning. Aortaforkalkning, opbygning af calcium på aortaklappen, kan påvirke blodgennemstrømningen i hele kroppen. En multietnisk, befolkningsbaseret undersøgelse, der involverede over 1000 mænd i alderen 40-49, fandt en signifikant omvendt sammenhæng mellem omega-3'er EPA og DHA med aortaforkalkning, hvilket fremhæver den beskyttende effekt af DHA.
De samfundsmæssige omkostninger ved lavt Omega-3 forbrug
De samfundsmæssige omkostninger ved lavt omega-3-forbrug er blevet kvantificeret i en undersøgelse offentliggjort i PLOS Medicine, der afslører, at suboptimale diæter bidrager væsentligt til omkostningerne forbundet med iskæmisk hjertesygdom, slagtilfælde og type 2-diabetes i USA. Lavt indtag af omega-3 fra fisk og skaldyr alene bidrog med 12,7 milliarder dollars til disse omkostninger, hvilket understreger de økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser af utilstrækkelige omega-3 niveauer.
Øget opmærksomhed og forbrug af Omega-3
Bestræbelser på at øge bevidstheden om vigtigheden af omega-3-indtag har understreget de hjertebeskyttende fordele ved at opnå et Omega-3-indeks mellem 8% og 12%. Uanset om det er gennem indtagelse af fed fisk eller tilskud med fiskeolie, krillolie eller algeolie, er opretholdelse af tilstrækkelige niveauer af omega-3 afgørende for hjertesundheden og forebyggelsen af vaskulær forkalkning.
Afsluttende tanker
Forskningen understreger den kritiske rolle, omega-3 fedtsyrer spiller i forebyggelsen af de tidlige stadier af åreforkalkning og fremhæver behovet for øget forbrug og bevidsthed om disse essentielle næringsstoffer. Efterhånden som beviser fortsætter med at stige på fordelene ved omega-3 for hjertesundhed, bliver opfordringen til kosttilpasninger og politikimplementeringer for at bekæmpe de samfundsmæssige og økonomiske byrder ved hjerte-kar-sygdomme mere presserende.
Køb din Omega-3 i dag!